Kiszenie produktów to jeden z najbardziej zdrowych sposobów na przechowywanie żywności. Kiszone produkty zawierają naturalny probiotyk – bakterie kwasu mlekowego. Kwas mlekowy powstały w trakcie fermentacji wspomaga procesy trawienne, reguluje florę bakteryjną w jelitach i zmniejsza poziom cholesterolu. Kiszone warzywa dostarczają cennych witamin A, C, E, K. oraz składników mineralnych (magnezu. fosforu, wapnia, potasu).
Kiszone warzywa są niskokaloryczne, w czasie kiszenia obniża się zawartość cukru – pod wpływem bakterii mlekowych cukier zawarty w warzywach zostaje przekształcony w kwas mlekowy. Kiszone warzywa i owoce przygotowane samodzielnie zawierają więcej cennych składników od przetworów robionych przemysłowo. Kiszonki robione przemysłowo zawierają zazwyczaj środki konserwujące oraz substancje, które przyspieszają proces kiszenia.
Do kiszenia nadają się owoce i warzywa dobrej jakości, umyte i osuszone – proces kiszenia zależy od właściwej temperatury, przypraw (czosnek, chrzan, kminek, cząber, gorczyca, estragon) i oczywiście soli – sól przyspiesza fermentację mlekową. Niektóre warzywa przed kwaszeniem należy rozdrobnić, poszatkować lub pokroić – przyprawy dodawane do kiszenia zapobiegają rozwojowi pleśni oraz chronią kiszonki przed gniciem.
Kiszone warzywa i owoce dostarczają organizmowi cennych składników, wzmacniają odporność oraz przyspieszają przemianę materii. Kiszonki najlepiej spożywać na surowo w formie sałatek lub jako przekąskę. W okresie jesienno – zimowym kiszonki dostarczają organizmowi brakujące witaminy i sole mineralne. Kiszonki polecane są osobom stosującym dietę odchudzającą – są naturalnym źródłem witamin i minerałów i są niskokaloryczne.
Kiszenie produktów jest starą i naturalną metodą konserwacji i przechowywania żywności, którą stosowały nasz mamy i babcie. Przygotowując, produkty do kiszenia musimy, pamiętać o tym, żeby były świeże bez plam i przebarwień. Podczas kiszenia musimy pilnować właściwej temperatury 15–20 ºC oraz o dokładnym usuwaniu powietrza przez ubicie (np. kapusty) lub dokładnym zalaniu solanką (np. ogórków). Kiszonki przygotowane własnoręcznie dostarczą nam cennych składników odżywczych oraz pozwolą cieszyć się ich smakiem.